piątek, 31 sierpnia 2012

Jabłecznik



Składniki:

1 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
1 łyżka octu jabłkowego
cukier waniliowy
1 szkl. mleka roślinnego
1/2 szkl. oleju

10 jabłek (obranych i pokrojonych w plasterki)
cynamon

woda + cukier puder na lukier

Pierwszych 8 składników wyrabiamy w misce na gładkie ciasto. Połowę porcji układamy na blasze. Na ciasto wysypujemy jabłka, które obsypujemy cynamonem. Na wierzchu układamy pozostałą część ciasta. Jabłecznik pieczemy w 180 st. przez 50 min. Możemy polać go lukrem. Smacznego!

niedziela, 26 sierpnia 2012

Wiewiórka :)




Składniki:

5 papierówek
marchewka
pół szkl. orzechów laskowych
trochę więcej niż pół szkl. cukru (trzcinowego)
8 łyżek mleka (u mnie migdałowe)
pół szkl. oleju + 2 łyżki
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy do piernika
cukier puder

Jabłka i marchewkę ścieramy na tarce na grubszych oczkach. W garnku miksujemy cukier, olej i mleko. Dodajemy mąkę przesianą z sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Następnie dodajemy orzechy, jabłka i marchewkę. Wszystko mieszamy - jeśli masa będzie zbyt sucha (a pewnie będzie) dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasto układamy w blasze i pieczemy w 170 st. ok. 40 min. (suchość sprawdzamy patyczkiem). Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

piątek, 24 sierpnia 2012

Zupa krem paprykowo-pomidorowo-cukiniowa


Składniki:

makaron (malutki)

eko kostka warzywna
3 szkl. wody
cukinia
2 papryki
puszka pomidorów
pieprz
2 łyżeczki cukru

W gotującej się wodzie rozpuszczamy kostkę warzywną. W tym czasie obieramy i kroimy cukinię oraz przygotowujemy paprykę. Aby łatwo obrać ją ze skóry należy ćwiartki (oczyszczonej z nasion) papryki upiec na blasze w 220 st. do tego momentu, aż skórka zbrązowieje. Wtedy wyciągamy paprykę z piekarnika i wkładamy ją do zimnej wody, a następnie ściągamy skórę.

Kiedy kostka rozpuści się w wodzie dodajemy cukinię, a po ok. 10 min. paprykę. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Ściągamy z gazu i dodajemy pomidory. Przyprawiamy pieprzem i cukrem. Miksujemy. Dodajemy ugotowany makaron i jemy. Smacznego!

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Risotto z cukinią i grzybami



Składniki:

300 g ugotowanego ryżu

2 cukinie
2 garście grzybów suszonych
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
zioła prowansalskie

Czosnek i cebulę dusimy podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy pokrojoną cukinię. W tym czasie namaczamy grzyby. Gdy cukinia trochę zmięknie siekamy grzyby i wrzucamy do reszty. Dodajemy sól, pieprz i zioła. Dusimy pod przykryciem, aż cukinia całkiem zmięknie. Następnie wszystko mieszamy z ryżem. Smacznego!

niedziela, 19 sierpnia 2012

Przekąska z cukinią


Składniki:

1 płat ciasta francuskiego
przecier pomidorowy
mała cukinia
cebula
orzeszki piniowe

Ciasto smarujemy przecierem, na wierzchu gęsto układamy cukinię (pokrojoną w bardzo cienkie plasterki), następnie piórka cebuli. Posypujemy orzeszkami pinii. Pieczemy przez 10 - 15 min. w 180 st. Po wyjęciu ciasta z piekarnika kroimy je na prostokąty. Smacznego!

czwartek, 16 sierpnia 2012

Zupa z soczewicą

Przepis zainspirowany zupą Anny R., prosto z Australii :).

Składniki:

3 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
1 marchewka (pokrojona w plasterki)
mała cebula (pokrojona w kostkę)
mała cukinia (obrana i pokrojona w kostkę)
pół szkl. soczewicy (u mnie czerwona)
eko kostka warzywna
łyżka oliwy
4 szkl. wody

10 suszonych pomidorów (pokrojonych)
4 garście małego makaronu (u mnie małe penne)

Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) i soczewicę zalewamy w garnku wodą. Wrzucamy kostkę warzywną i gotujemy 20 min. Następnie dodajemy oliwę, pomidory i makaron, i gotujemy kolejne 10 min. Zupa jest tak sycąca, że może zastąpić cały obiad :). Smacznego!

środa, 15 sierpnia 2012

Makaron z truskawkami

— Paragon, skąd wiedziałeś, że na kolację będą pierogi z wiśniami? — Mandżaro trącił łokciem kolegę. Rozpromienionymi oczyma wskazał na wielki półmisek dymiący na środku stołu.
Paragon uśmiechnął się chytrze.
— Przecież od wieczora jestem inspektorem Scotland Yardu. Wy-de-ku-ko-wa-łem — przymrużył oko i skwitował odpowiedź jeszcze jednym uśmieszkiem ze swego bogatego repertuaru.
— Mówi się: wydedukowałem — poprawił go zawsze akuratny Mandżaro.
— Niech będzie 'wydedukowałem', grunt, że pierogi są jak senne marzenie.
Siedzieli przy niewielkim stoliku na werandzie leśniczówki. Wśród dzikiego wina, oplatającego ściany, bzykały zapóźnione osy, a pod sufitem, wokół żarówki, wibrowała mgiełka drobnych muszek i ciem. W głębi stał ciemny, tajemniczy las.
Pani Lichoniowa, ciotka Perełki, nakładała na talerze wielkie, dymiące pierogi. Pachniało świeżo gotowanym ciastem i śmietaną."

Chociaż ten fragment Wakacji z duchami dotyczy pierogów, a nie makaronu z truskawkami to i tak to danie kojarzy mi się z ukochanym Adamem Bahdajem .


Składniki:

makaron
truskawki (i poziomki)
śmietana owsiana
cukier waniliowy
ewentualnie odrobina cukru pudru

Wszystko miksujemy. Sosem polewamy makaron. Jemy. Najlepiej na tarasie lub werandzie z widokiem na stare zamczysko / jezioro / morze/ ogród / las... Może nam cieknąć po brodzie. 
Smacznego ^^! 

wtorek, 14 sierpnia 2012

Kasza gryczana zapiekana z suszonymi grzybami i śliwkami


Składniki:

3 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
cebula
3 garście suszonych grzybów
8 suszonych śliwek
pół szkl. śmietany owsianej
garść natki pietruszki
sól
oliwa

Grzyby (uprzednio namoczone przez pół h i posiekane) dusimy na oliwie z cebulą. Doprawiamy solą. Na koniec dodajemy pokrojone śliwki (ja kroję je na ćwiartki). Wszystko mieszamy z kaszą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z pietruszką i polewamy kaszę. Zapiekamy ok. 20 min. w 180 st.
Najpyszniejsze! :)

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Cukinia i marchewka w cieście piwnym


Składniki:

2 małe cukinie
2 marchewki

1 szkl. piwa
mąka
sól
oliwa/olej

Cukinie kroimy na plastry ok. 0,5 cm grubości. Solimy i odstawiamy w misce na pół h. Przygotowujemy ciasto: do piwa wsypujemy tyle mąki, żeby powstało lejące ciasto. Doprawiamy solą. Ciasto również odstawiamy. Teraz możemy przygotować marchewkę. Każdą sztukę kroimy wzdłuż na pół i wrzucamy do wrzątku na ok. 3 min. Możemy też ją "ugotować" na parze - chodzi o to, aby marchewka nie była już surowa, ale jeszcze nie miękka.

Plastry cukinii i marchewkę zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy przykrywając warzywa papierowym ręcznikiem. Smacznego!

niedziela, 12 sierpnia 2012

Zdrowy deser sezamkowy

Dla takiego deseru warto porzucić odchudzanie^^. Sezam + amarantus = zdrowotna bomba ;).

Inspiracją do tej potrawy stał się przepis na sezamki z książki Przemytnicy na wakacjach.

Składniki (na 1 kokilkę):

2 łyżki miodu sosnowego (albo innego płynnego słodu)
5 łyżek sezamu
5 łyżek poppingu z amarantusa
15 g margaryny wegańskiej

Wszystkie składniki mieszamy, wkładamy do kokilki i trzymamy pół h w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 150 st. i pieczemy ok. 10 min. Jemy po ostygnięciu. Smacznego!

sobota, 11 sierpnia 2012

Badylarnia w programie Empatii

Niezmiernie się cieszę, bo wczoraj mój blog dołączył do programu Stowarzyszenia Empatia "Weganizm. Spróbujesz?" :).

Na stronie http://empatia.pl/przepisy możecie znaleźć blogi, które uczestniczą w programie oraz wegańskie przepisy. Zajrzyjcie koniecznie!



środa, 8 sierpnia 2012

Ciastka francuskie z tofu i owocami


Składniki:

2 płaty ciasta francuskiego

3 garście poziomek
3 garście borówek
1 łyżka miodu sosnowego (albo innego słodu)
90 g tofu naturalnego

cukier puder

Owoce miksujemy z tofu i miodem. Masę rozsmarowujemy na płacie ciasta francuskiego. Przykrywam drugim płatem i zalepiamy krawędzie. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach wykałaczką. Pieczemy w 200 st. ok. 20 min. Po  ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty. Smacznego!

wtorek, 7 sierpnia 2012

Orzeźwiająca sałatka owocowa z ogórkiem

Owoce z badylarnianej działki (oprócz borówek); jeżyny jeszcze trochę kwaśne, więc nie dodałam ich do sałatki.

Sałatka z lodówki - na upał miodzio ;)!






Składniki (na 1 porcję):

20 kulek winogron
20 borówek
10 truskawek (przykrojonych na pół)
20 poziomek
5 malin
pół brzoskwini
1 małe jabłuszko (pokrojone w kostkę)
pół świeżego ogórka (pokrojonego w kostkę)

1 łyżeczka miodu sosnowego (opcjonalnie - fajnie dać, bo wtedy czuć leśny posmak)

Owoce i ogórek delikatnie mieszamy polewamy miodkiem i wstawiamy na pół h do lodówki. Orzeźwiająca pychota!

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Pieczone ziemniaki i surówka cukiniowo-marchewkowa


Składniki:

2 kg młodych ziemniaków
pół szkl oliwy
8 ząbków czosnku
łyżka ziół prowansalskich
3/4 łyżki soli (dałam całą - ziemniaki były trochę za słone)

Ziemniaki myjemy i kroimy na mniejsze części. Polewamy sosem zrobionym z oliwy, czosnku, ziół i soli. Możemy zamknąć je w garnku z przykrywką i potrząsać, aby każdy ziemniak został obtoczony sosem. Ziemniaki układamy na  2 blachach do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Pieczemy około pół godziny. Jeśli ziemniaki szybko się rumienią możemy zmniejszyć temp. do 150 st.

Surówka:

4 duże marchewki
2 średnie cukinie
olej
sok z cytryny
cukier

Marchewkę i cukinię (tę obieramy ze skóry  i wycinamy gniazda nasienne) ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy olej, sok z cytryny i cukier do smaku.

Smacznego obiadu!

niedziela, 5 sierpnia 2012

Lemoniada arbuzowa!



Taką lemoniadę serwuje we Wrocławiu obłędnie pyszna Machina Organika - stąd inspiracja.

Składniki (na 3 szkl.):

pół arbuza
1 łyżka soku z cytryny
kostki lodu

Arbuz przepuszczamy przez sokowirówkę. Dodajemy cytrynę i lód. Pijemy. Jesteśmy w siódmym niebie ;).

sobota, 4 sierpnia 2012

Zapiekany ryż z papierówkami


Choćbym nie wiem jak się starała to danie i tak zawsze najlepiej robiła moja Babcia... Wtedy oczywiście nie było wegańskie, ale to nie z braku mleka krowiego czy "prawdziwej" śmietany było najlepsze... Wiadomo - było Babcine :).



Składniki:

3 szkl. ryżu
6 szkl. mleka sojowego
szczypta soli
10 papierówek
cynamon
cukier
200 ml śmietany owsianej
1 łyżka soku z cytryny

Ryż gotujemy na mleku z odrobiną soli. Uważamy, żeby się nie przypalił (w tym celu najlepiej garnek postawić na płytce) - ja zawsze przypalam i potem zdrapuję z dna garnka :]. Po około 20 min. ryż powinien wchłonąć cały płyn - oznacza to, że jest dobrze. Jabłka obieramy, odcinamy stłuczone części oraz pozbywamy się niewegańskich części (robale :]). Jabłka kroimy w cienkie plasterki.

Na dnie brytfanki/naczynia żaroodpornego układamy 1/3 ryżu, następnie warstwę jabłek (połowę porcji) obficie posypując cynamonem i cukrem. Następnie znów układamy ryż, potem znów jabłka i na końcu ryż. 

Pieczemy w 180 st. przez ok. 30 min. Danie polewamy sosem zrobionym ze śmietany owsianej wymieszanego z łyżką cytryny i cukrem (ile kto lubi). Voilà!


środa, 1 sierpnia 2012

Leczo

Nadszedł czas, kiedy brakuje rąk do przerobienia działkowej cukinii. To oznacza, że czas na leczo, które w dużych ilościach pakujemy do słoików. Dzięki tej potrawie w zimie cieszymy się pysznym (i mega szybkim) ryżem z warzywami, lasagne z leczo, gotowanym makaronem z leczo i wieloma innymi ^^.
leczo jeszcze w trakcie gotowania się :]


Składniki (na 7 słoików o pojemności 0,9 l):

6 dużych cukinii (u mnie 3 żółte i 3 zielone)
4 papryki ( u mnie 3 czerwone i 1 zielona)
6 pomidorów
5 łyżek przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
2 cebule
3/4 szkl. oleju
główka czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz
sos sojowy
kilka sztuk liści laurowych i ziela angielskiego

Warzywa kroimy na cząstki (ja pomidory obieram najpierw ze skórki) i dusimy w dużym garnku na oleju wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W międzyczasie leczo doprawiamy ziołami, pieprzem, solą i sosem sojowym, a na końcu dodajemy przecier. Kiedy warzywa będą już dość miękkie leczo nakładamy do czystych słoików i gotujemy jeszcze pół godziny. Smacznego!