czwartek, 17 października 2013

Zupa gruszkowo-dyniowa



Inspiracja tutaj: http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/jesienny-krem-z-dyni-gruszki-ze-swiezym-rozmarynem/

Składniki (na 3-4 porcje):

2 szkl. pokrojonej dyni
3 pokrojone gruszki
1 pokrojona marchewka
1 posiekana cebula
łyżka masła (np. Alsan)
250 ml śmietany owsianej
2 szkl. wody
sól
pieprz
imbir

Dynię i marchewkę zalewamy w garnku wodą i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy gruszki, sól (ok. 1 łyżeczki) i gotujemy wszystko przez 20 min. (10 pod przykryciem i 10 bez pokrywki). W międzyczasie na patelni smażymy cebulę, którą następnie wrzucamy do gotującej się zupy. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, imbirem i ewentualnie solą i miksujemy. Pychota.
Smacznego!




niedziela, 13 października 2013

Śliwki z czekoladą




Składniki (na 3 słoiczki):

2 kg śliwek
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 cukry waniliowe
3 łyżki kakao
3 łyżki cukry trzcinowego
opcjonalnie cynamon

Śliwki rozgotowujemy i miksujemy, dodajemy połamaną czekoladę, kakao, cukier, cukier waniliowy i/lub cynamon, wszystko mieszamy i odparowujemy po kilka godzin przez parę dni. Następnie wkładamy do słoików i zagotowujemy (ok. 15 min.). Smacznego!