sobota, 23 czerwca 2012

Penne z soczewicą


Składniki:

razowy makaron
3/4 szkl. brązowej soczewicy (ugotowanej w 1,5 szkl. wody wraz z solą, majerankiem i odrobiną kminku)
5 pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów/2 świeże pomidory
3 łyżki śmietany owsianej
sól
zioła prowansalskie

Podsmażamy cebulę i pieczarki. Dodajemy czosnek i przyprawy, a następnie zalewamy pomidorami lub dodajemy świeże. Sos mieszamy z 3 łyżkami śmietany. Po kilku minutach dodajemy soczewicę. Sos mieszamy z makaronem. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Czy można użyć innego koloru soczewicy?Mam w domu zieloną i czerwoną.
    Jak długo makaron był gotowany?Nigdy nie umiem tego dobrze zrobić, zwykle jest rozgotowany:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wybrałabym zatem zieloną, tym bardziej, że soczewica czerwona ma tendencję do rozgotowywania się - przynajmniej u mnie :P. A makaron najlepiej gotować tyle, ile jest napisane na opakowaniu; jeśli piszą, żeby gotować np. 12-14 min. to ja gotuję 13 ;). Pozdrawiam i powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam, ale nie mogłam zdobyć pieczarek, dałam za to sporo startej marchewki- wyszło przepyszne!

    OdpowiedzUsuń