czwartek, 30 maja 2013
Paluchy drożdżowe z suszonymi pomidorami
Przepis przyniesiony przez mamę z imprezy u koleżanki - nie bez powodu na stałe zagościł w domowym repertuarze. Świetnie smakują z winem!
Składniki (na 20 szt. krótkich lub 10 długich):
500 g mąki pszennej
20 g drożdży
200 ml ciepłej wody (lub mleka roślinnego) + trochę do rozczynu drożdżowego
4 łyżki oliwy z oliwek
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
6 suszonych pomodorów
suszone oregano i bazylia
Do miski wsypać trochę mąki, dodać rozkruszone drożdże, zasypać cukrem, wlać trochę ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce umieścić przesianą mąkę, wsypać sól, dodać oliwę, wodę, przyprawy i wymieszać z rozczynem drożdżowym. Następnie dodać posiekane pomidory i wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Formować długie lub krótkie paluszki (można je zapleść w warkocz), natłuścić lekko oliwą, piec w temp. 180 st. przez ok. 15 min. na złoty kolor. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Chcę takie do sałatki ^^
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA pomidory z zalewy czy suche?
OdpowiedzUsuńobojętnie ;)
UsuńMuszę tego spróbować!
OdpowiedzUsuń