piątek, 30 listopada 2012
Czaj masala z kakao
Jeśli ktoś lubi zwykłą bawarkę to na pewno taki czaj również mu posmakuje. Śmiem twierdzić, że nawet bardziej, bo to pyszny i rozgrzewający napój ;)!
Składniki (na 2 porcje):
kubek rozpuszczonego w mleku (u mnie alpro soya niesłodzone) kakao*
kubek zaparzonej mocnej czarnej herbaty
duża szczypta cynamonu
duża szczypta imbiru
kilka goździków
Wszystkie składniki podgrzewamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia (uważamy, by płyn nie wykipiał). Wyłączamy gaz i zostawiamy napój na kilka minut. Po tym czasie przez sitko przecedzamy czaj do kubków. Możemy podawać z bitą śmietaną. Smacznego!
*jeśli użyjecie kakao ciemnego, niesłodzonego, można dodać do napoju łyżkę słodu (np. miodu sosnowego)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robię coś podobnego tyle że z Inką ;) z herbatą nie próbowałam bo nie przemawia do mnie połączenie herbata+mleko (wiem że się tak na świecie pija ;) )
OdpowiedzUsuńja z kolei nie próbowałam z kawą zbożową, ale na pewno się skuszę :)
Usuńrewelacja na chłodne dni:)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam i zapraszam na degustację :>
Usuńo mamo... dlaczego odkrywam to dopiero dzisiaj?! biegnę do sklepu po goździki.
OdpowiedzUsuńOstatnio jak na przedświąteczny okres przystało mam fazę na wszystko co rozgrzewające :)
:)
Usuńwłaśnie spróbowałam zrobić i bardzo się zachwyciłam, pozwolę sobie polecić Twój przepis u siebie. Dzięki :D
OdpowiedzUsuńto fajowo - cieszę się, że zasmakowało! :)
Usuń