środa, 5 grudnia 2012
Pasztet z zielonej soczewicy z płatkami owsianymi
Inspirację do tego przepisu znalazłam z książce Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy (Warszawa 2009, s. 125).
Składniki:
1 szkl. zielonej soczewicy
3 szkl. wody
2 łyżki sosu sojowego
garść suszonych grzybów
1 cebula
12 pieczarek
1 szkl. zmielonych płatków owsianych
olej
kostka eko warzywna
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka imbiru
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki pieprzu
Namoczoną przez 6 h w 3 szkl. wody soczewicę gotujemy z kostką warzywną ok. 25 min. Grzyby zalewamy wrzątkiem (na ok. pół h). Na oleju dusimy posiekaną cebulę, pieczarki i namoczone grzyby przez 15 min.
Następnie mieszamy wszystkie składniki z płatkami owsianymi, dodajemy sos sojowy i przyprawy (ziele i liście mielimy uprzednio w młynku) i mielimy na gładką masę.
Masę wkładamy do foremki (ja użyłam wysmarowanej olejem formy do muffinek - wyszło 9 szt.) i pieczemy w 200 st. przez 35-45 min.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz