poniedziałek, 24 grudnia 2012
Barszcz wigilijny i życzenia
Składniki:
5 l wody + woda do dolewania
4 marchewki
2 selery
2 cebule
por
kilka liści kapusty włoskiej
duża pietruszka
jabłko (pokrojone na ćwiartki)
kilka suszonych śliwek
kilka suszonych grzybów
buraki (3 duże surowe + 1 l zagotowanych ze słoika)
1,5 główki czosnku (pokrojonego w plasterki)
majeranek
sól
pieprz
cukier (trzcinowy)
ocet jabłkowy (ok. pół szkl.)
W dużym garnku (10 l) gotujemy wszystkie składniki (oprócz buraków), do zakipienia (ok. 15 min.). W trakcie gotowania dolewamy wody z czajnika (do ok. 3/4 wysokości garnka). Następnie dodajemy buraki, gotujemy jeszcze ok. pół h (niech zakipi kilka razy), w trakcie doprawiamy do smaku, a następnie odstawiamy barszcz na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia odcedzamy płyn, doprawiamy jeszcze do smaku, jeśli potrzeba i delektujemy się smakiem.
Smakowitej Wigilii!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz