sobota, 22 grudnia 2012
Piernik z musem jabłkowym
Składniki:
2 szkl. mąki
3/4 szkl. miodu sosnowego
200 ml śmietany owsianej
1/3 szkl. oleju
1/2 słoiczka dżemu (u mnie mus jabłkowy własnej roboty)
łyżeczka kakao
łyżeczka sody
opakowanie przyprawy do piernika
polewa z czekolady
Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką, ciasto wlewamy do keksówki (wyłożonej papierem lub wysypanej bułką tartą) i pieczemy 30-40 min. w 175 st. (do suchego patyczka). Ostygnięty piernik polewamy roztopioną czekoladą. Jemy dopiero na drugi dzień. Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak zawsze, prosty i krótki przepis, to lubię!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPiernik wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńA czy mogę do ciasta dodać zmiksowane prażone jabłka, takie jak na szarlotkę?
Będę wdzięczna za odpowiedz :)
No pewnie - zmiksowane będą wszakże musem :). Pozdrawiam!
UsuńDziękuję za odpowiedz :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)
Nawzajem!
UsuńMoże dodasz piernik do akcji Wegańskie Święta ;)? http://greenswithbeans.blogspot.com/2012/11/akcja-weganskie-swieta.html
OdpowiedzUsuńDodałam :)
OdpowiedzUsuńA mozna dac miod majowkowy ?
OdpowiedzUsuńA tą smietane owsianą mozna czyms zastapic czy ona musi raczej byc ? jesli tak to jakiej to firmy smietana i gdzie ja kupujesz ?:)
Myślę, że taki miód też będzie w sam raz (chociaż nigdy go nie próbowałam i nie wiem jak smakuje;)). Śmietana pewnie inna też się nada (np. sojowa, migdałowa itp.), ale ja najbardziej lubię tę: http://www.evergreen.pl/smietana-owsiana-p-1710.html, a często używam też tej: http://www.evergreen.pl/smietana-owsiana-p-1925.html. Kupuję w necie albo w Trzech Świnkach (http://www.facebook.com/swinki.trzy3?ref=ts&fref=ts) :).
OdpowiedzUsuń