sobota, 22 grudnia 2012

Piernik z musem jabłkowym


Składniki:

2 szkl. mąki
3/4 szkl. miodu sosnowego
200 ml śmietany owsianej
1/3 szkl. oleju
1/2 słoiczka dżemu (u mnie mus jabłkowy własnej roboty)
łyżeczka kakao
łyżeczka sody
opakowanie przyprawy do piernika

polewa z czekolady


Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką, ciasto wlewamy do keksówki (wyłożonej papierem lub wysypanej bułką tartą) i pieczemy 30-40 min. w 175 st. (do suchego patyczka). Ostygnięty piernik polewamy roztopioną czekoladą. Jemy dopiero na drugi dzień. Smacznego!


  Przepis bierze udział w akcji:

10 komentarzy:

  1. Jak zawsze, prosty i krótki przepis, to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piernik wygląda pysznie :)
    A czy mogę do ciasta dodać zmiksowane prażone jabłka, takie jak na szarlotkę?
    Będę wdzięczna za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie - zmiksowane będą wszakże musem :). Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Dziękuję za odpowiedz :)

    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może dodasz piernik do akcji Wegańskie Święta ;)? http://greenswithbeans.blogspot.com/2012/11/akcja-weganskie-swieta.html

    OdpowiedzUsuń
  5. A mozna dac miod majowkowy ?

    A tą smietane owsianą mozna czyms zastapic czy ona musi raczej byc ? jesli tak to jakiej to firmy smietana i gdzie ja kupujesz ?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że taki miód też będzie w sam raz (chociaż nigdy go nie próbowałam i nie wiem jak smakuje;)). Śmietana pewnie inna też się nada (np. sojowa, migdałowa itp.), ale ja najbardziej lubię tę: http://www.evergreen.pl/smietana-owsiana-p-1710.html, a często używam też tej: http://www.evergreen.pl/smietana-owsiana-p-1925.html. Kupuję w necie albo w Trzech Świnkach (http://www.facebook.com/swinki.trzy3?ref=ts&fref=ts) :).

    OdpowiedzUsuń