Ta potrawa jest bardzo prosta, ale naprawdę smaczna. Pamiętajcie tylko, że objętość składników znacznie się zmniejsza podczas przyrządzania. Podana ilość spokojnie starczy na sycący obiad dla dwuosobowej rodziny :).
Składniki:
2 główki kapusty pekińskiej
4 duże ziemniaki
2 cebule
puszka pomidorów (ja użyłam pomidorów domowej roboty ze słoika)
sól
pieprz
zioła prowansalskie
oliwa
Warzywa kroimy, na oliwie w dużym garnku podduszamy cebulę, dodajemy ziemniaki i dusimy kilka minut. Dodajemy kapustę, mieszamy i czekamy aż kapusta trochę zmięknie (ok. 10 min.). Dodajemy pomidory, doprawiamy i dusimy pod przykryciem ok. 30 min. Smacznego!
Ha, nigdy nie jadłam duszonej pekińskiej, na pewno wykorzystam pomysł.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie:)jeszcze nie dusiłam pekinki,pora wypróbowac.
OdpowiedzUsuńpolecam szczerze :)
UsuńCzasami robię coś podobnego z białej kapusty i bez ziemniaków, ale z marchewką. Muszę wypróbować z pekińską następnym razem :)
OdpowiedzUsuńja z kolei chętnie wypróbuję Twoją wersję :)
Usuńciekawa sprawa, tego jeszcze nie próbowałam :)) pozdrawiam ~!
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam!
Usuńno to mam pomysł na następny obiad:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZrobiłam z tego sos do ryżu - dałam mniej kapusty, trochę rozcieńczonego koncentratu oprócz pomidorów i dołożyłam ciecierzycę. Bardzo dobre :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń