piątek, 12 lipca 2013
Tort kokosowo-piernikowo-leśny
Składniki:
biszkopt (inspiracja tutaj):
2 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru pudru
3 łyżeczki sody oczyszczonej (nadaje biszkoptowi smak piernika)
1 szklanka mleka sojowego (u mnie śmietankowe, z proszku)
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
torebka cukru waniliowego bio
½ szklanki oleju roślinnego
Mieszamy suche składniki, następnie dodajemy mokre i całość miksujemy. Ciasto odstawiamy na 15 min., a następnie wlewamy do oprószonej bułką tartą tortownicy ( Ø 22 cm) i pieczemy w 180 st. przez 25-30 min. (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto kroimy na 3 blaty.
krem (inspiracja tutaj):
2 puszki mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce - podobno wystarczy doba, u mnie stało ok. 2 tygodni)
pół szkl. cukru pudru
wiórki kokosowe
4 garście jagód (u mnie mrożone)
1 garść poziomek
odrobina mleka kokosowego (pozostałego po wyciągnięciu masy kokosowej)
1 łyżka spirytusu
Gęstą część mleka kokosowego przekładamy do miski i miksujemy z cukrem pudrem. Odkładamy ok. połowę masy. Do jednej części wrzucamy owoce i miksujemy. Blaty ciasta nasączamy zmieszanym ze spirytusem mleczkiem kokosowym i smarujemy masą z owocami. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą częścią masy. Oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ozdabiamy wedle uznania ;).
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetny przepis na tort, ciekawe z jakiej okazji był pieczony;) Sto lat dla mojej ulubionej Blogerki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :>.
OdpowiedzUsuńno no wygląda lepiej niż niesamowicie! Zjadłabym wielki kawałek :)
OdpowiedzUsuńdzięki! :)
UsuńOjejejejej! Podziel się! Piękny jest :)
OdpowiedzUsuńCzęstujcie się ;). Pierwszy raz w życiu robiłam tort, i nie dość, że w miarę wygląda to jeszcze nawet dobrze smakuje - normalnie dziwię się wciąż :P.
OdpowiedzUsuńMore Info cheap wigs human hair,human hair toppers,wigs online,hair toppers,wigs,wigs online,wigs online,hair extensions,wigs for women Read Full Report
OdpowiedzUsuń