niedziela, 21 lipca 2013
Zapiekanka z soczewicą
Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
1 duża cukinia
3 pomidory (może być więcej)
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 ziemniaki
oliwa
sól
pieprz
zioła prowansalskie
bułka tarta
Cukinię kroimy w plastry, solimy i odstawiamy, aby zmiękła i puściła sok, a następnie obtaczamy każdy plaster w bułce tartej.
Soczewicę gotujemy (nie do całkowitej miękkości). Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy pokrojone pomidory i zioła prowansalskie, dodajemy sól, pieprz i chwilę smażymy. Mieszamy z ugotowaną soczewicą.
Ziemniaki kroimy w plastry.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę cukinii, następnie soczewicę z pomidorami, a na wierzchu ziemniaki. Skrapiamy wszystko oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok. pół godziny (aż ziemniaki będą miękkie).
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super. Akurat nie miałam, co zrobić z soczewicą, dzięki za podsunięcie pomysłu :)
OdpowiedzUsuńjak to ładnie wygląda na talerzu:)
OdpowiedzUsuńna pewno równie fajnie smakuje:)
Od wczoraj zastanawiam sie co by tutaj zrobic dobrego z olbrzymiego zapasu warzyw zakupionego na targu. Cos nowego....i prosze bardzo znalazlam!!!! Dziekuje za pomysl!
OdpowiedzUsuńWyprobowane i pochloniete w wersji na goraco na obiad i w wersji na zimno na kolacje. SUPER zapiekanka, przepyszna.
OdpowiedzUsuńNastepnym razem lekko zmodyfikuje.
Zaskakujace jest to ze po podniesieniu pokrywki unosi sie lekki zapach miesa.... nie-wegetarianinom na pewno by smakowalo.
Dziekuje za przepis