czwartek, 31 maja 2012

Smażone pomidory

Ten przepis pochodzi z książki Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy (Warszawa 2009, s. 90).

Składniki:

4 średniej wielkości pomidory (u mnie malinówki - najlepsze!)
1/2 szkl. mąki groszkowej
1/3 szkl. wody
3/4 szkl. bułki tartej
sól
słodka papryka
olej
bazylia

Pomidory kroimy w grube plastry. Moczymy w cieście przygotowanym z mąki wody i soli, i smażymy na rumiano na oleju. Posypujemy papryką i bazylią. I zajadamy!
Dobre na zimno i na ciepło, na śniadanie, obiad i kolację, w domu i na pikniku. Po prostu - danie mistrz ;).

4 komentarze:

  1. Nie jadłam pomidorów w ten sposób, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie :)! Takie proste i takie pyszne :>.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomidory najpierw sparzasz czy nie jest to potrzebne? :)

    OdpowiedzUsuń