piątek, 4 stycznia 2013
Lasagne z czerwonym beszamelem
Składniki:
14 płatków makaronu lasagne
opakowanie mrożonego brokuła (450 g)
10 pieczarek
duża cebula
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki
2 szkl. mleka
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka czarnuszki
sól
pieprz
oliwa
Na oliwie dusimy pokrojoną cebulę i pieczarki, brokuł gotujemy ok. 5 min., a po odcedzeniu i wystudzeniu kroimy na małe cząstki.
W garnku roztapiamy margarynę i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę. Nie przypalamy :]! Następnie dolewamy mleko, dodajemy sól i pieprz, i gotujemy powoli, aż sos zgęstnieje. Dodajemy przecier i czarnuszkę, i mieszamy aż składniki się połączą. Do garnka z sosem wsypujemy cebulę z pieczarkami i brokuły, mieszamy i mamy gotowy sos do lasagne.
W naczyniu żaroodpornym lub keksówce (ja jej używam) układamy na przemian płatki makaronu i sos. Zanim danie włożymy do piekarnika niech postoi ok. godziny, po to, żeby makaron zmiękł. Pieczemy w 175 st. ok. 40 min. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszności. Wygląda świetnie, chociaż lasagne nie jest moim ulubionym makaronowym daniem. :)
OdpowiedzUsuńDla mnie makaron w większości postaci jest przepyszny :P.
UsuńHehe! Też wczoraj robiłam, ale nie wyglądało tak pysznie :)
OdpowiedzUsuńNawet jeśli nie wyglądało to na pewno pysznie smakowało :)
Usuńmniam, aż się zrobiłem głodny:) Jutro robię lasagne na obiad:)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło ;).
UsuńU mnie też była lasagna wczoraj na kolację :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pycha :)!
Usuń