środa, 9 stycznia 2013

Pizza


Składniki (na 2 średnie pizze):

20 g drożdży
szczypta cukru
pół łyżeczki soli
szkl. ciepłego mleka
2 szkl. mąki + pół
125 g oleju

4 łyżeczki przecieru pomidorowego
mała cukinia
6 suszonych pomidorów
3 duże pieczarki
mała czerwona cebula
zioła prowansalskie
2 garście startego sera - użyłam Veganline 

Drożdże rozkruszamy z cukrem, dodajemy sól, mleko, 2 szkl. mąki, olej i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pozostałej pół szkl. mąki używamy, jeśli ciasto jest zbyt lepkie oraz do podsypywania blatu przy wałkowaniu pizzy. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę.

Cukinię i pieczarki kroimy na cienki plasterki, cebulę w piórka, pomidory zalewamy wrzątkiem na kilka minut, a po odcedzeniu siekamy na mniejsze części.


Na rozwałkowanym (na 2 okrągłe pizze) cieście rozprowadzamy przecier i układamy pomidory (ważne, żeby były przykryte innymi składnikami, bo dość szybko się przypalają), cukinię, pieczarki i cebulę. Posypujemy obficie ziołami i serem.
Pieczemy w 175 st. 20 min. 
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. pizza to jest to, co Tygryski lubią najbardziej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja też dziś akurat robiłam pizzę :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię pizzę wg Twojego przepisu! To będzie pierwsza własnoręcznie zrobiona pizza w życiu! Lepiej późno niż wcale :P. Dzięki za przepis! Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętajmy, aby przy pizzy zbytnio nie przesadzać z dodatkami - odpowiednie ich wyważenie pozwoli osiągnąć najlepszy efekt.

    OdpowiedzUsuń