piątek, 30 listopada 2012

Czaj masala z kakao



Jeśli ktoś lubi zwykłą bawarkę to na pewno taki czaj również mu posmakuje. Śmiem twierdzić, że nawet bardziej, bo to pyszny i rozgrzewający napój ;)!

Składniki (na 2 porcje):

kubek rozpuszczonego w mleku (u mnie alpro soya niesłodzone) kakao*
kubek zaparzonej mocnej czarnej herbaty
duża szczypta cynamonu
duża szczypta imbiru
kilka goździków

Wszystkie składniki podgrzewamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia (uważamy, by płyn nie wykipiał). Wyłączamy gaz i zostawiamy napój na kilka minut. Po tym czasie przez sitko przecedzamy czaj do kubków. Możemy podawać z bitą śmietaną. Smacznego!

*jeśli użyjecie kakao ciemnego, niesłodzonego, można dodać do napoju łyżkę słodu (np. miodu sosnowego)

8 komentarzy:

  1. Robię coś podobnego tyle że z Inką ;) z herbatą nie próbowałam bo nie przemawia do mnie połączenie herbata+mleko (wiem że się tak na świecie pija ;) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z kolei nie próbowałam z kawą zbożową, ale na pewno się skuszę :)

      Usuń
  2. rewelacja na chłodne dni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. potwierdzam i zapraszam na degustację :>

      Usuń
  3. o mamo... dlaczego odkrywam to dopiero dzisiaj?! biegnę do sklepu po goździki.
    Ostatnio jak na przedświąteczny okres przystało mam fazę na wszystko co rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie spróbowałam zrobić i bardzo się zachwyciłam, pozwolę sobie polecić Twój przepis u siebie. Dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to fajowo - cieszę się, że zasmakowało! :)

      Usuń