wtorek, 1 stycznia 2013

Ryż, soczewica, brokuł i 'Forks over knives'


Składniki:

200 g ryżu
pół szkl. zielonej soczewicy
5 dużych pieczarek
mała cebula
opakowanie mrożonego brokuła
5 łyżeczek przecieru pomidorowego
olej/oliwa
sól
pieprz

Ryż i soczewicę (ok. pół h) gotujemy. Pokrojoną cebulę i pieczarki dusimy na oleju/oliwie, dodajemy ugotowaną soczewicę i brokuł. Jeśli potrzeba to dolewamy trochę wody i/lub oleju/oliwy, przykrywamy i dusimy do pożądanej miękkości brokuła. Następnie dodajemy przecier, ryż, doprawiamy do smaku, dusimy jeszcze chwilę i zajadamy. Smacznego!

A jeśli ktoś jeszcze nie widział to polecam film Widelce zamiast noży http://www.forksoverknives.com/




A na koniec :P


http://www.keepcalm-o-matic.co.uk/

8 komentarzy:

  1. No to mam pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też na pewno wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam połączenie ryżu z soczewicą :) aż żałuje że dziś sobie takiego obiadu nie zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre. Tak nawet stwierdziła moja współokatorka-mięsożerca. ;)

    OdpowiedzUsuń