niedziela, 26 stycznia 2014

Chlebek juliański z pieczarkami

M. Musierowicz, Całuski pani Darling, Łódź 2008, s. 11.



Składniki:
25 g drożdży
ok. pół szkl. mleka (np. sojowego niesłodzonego)
pół łyżeczki cukru
pół kg mąki
pół łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/4 kostki margaryny
4 pieczarki / suszone pomidory / inne dodatki
coś do posypania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mąkę sól, czosnek, oliwę, roztopioną i ostudzoną margarynę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy na pół h do wyrośnięcia. Ciasto umieszczamy w keksówce, wkładamy do środka pieczarki, smarujemy mlekiem i posypujemy np. makiem. Pieczemy w 200 st. ok. 35 min.
Smacznego!

4 komentarze: