poniedziałek, 22 września 2014
Grzybowo-pomidorowa tarta orkiszowa
Składniki:
ciasto:
300 g mąki orkiszowej
150 g margaryny (np. Alsan)
4 łyżki zimnej wody
sól (himalajska)
kurkuma
zioła prowansalskie
nadzienie:
400 g grzybów (prawdziwki, podgrzybki, maślaki)
3 małe cebule czerwone
3 małe pomidory
sól
pieprz
margaryna
Z pierwszych sześciu składników zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę, zawijamy w folię i wkładamy na min. pół h do lodówki.
W tym czasie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy do niej pokrojone grzyby i dusimy wszystko ok. 10 min. Następnie dodajemy pokrojone, obrane ze skóry, pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy kolejne 10 min.
Nastawiamy piekarnik na 175 st.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, odkrajamy 2/3 (resztę wkładamy z powrotem do lodówki), rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy ok. 15 min.
Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika, nakładmy farsz i z pozostałego ciasta wycinamy paski, które układamy na farszu. Zapiekamy jeszcze 15 min.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
I co pewnie pycha? Dobrze się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńPycha, muszę przyznać :P.
OdpowiedzUsuńjak przeczytałam, że grzybowa od razu wiedziałam, że to coś co wpadnie w moje smakowe gusta! świetna tarta :)
OdpowiedzUsuńJakie ilości tych przypraw należy dodać?
OdpowiedzUsuńCześć, nominowałam Cię do zabawy - wszystkie szczegóły na stronie: http://jak-wykarmic-meza.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńbardzo fajny blog spójny, ciekawy i przejrzysty. Spodobał mi się więc dodałam go do mojej listy blogów wegetariańskich. Listę można zobaczyć tutaj http://wega-kuchnia.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńCzekam, już ponad rok, na kolejny smakowity wpis!
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis!
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie, a tam wszystko o jagodach Acai, na pewno nie mieliście pojęcia o niektórych właściwościach :)