poniedziałek, 22 września 2014

Grzybowo-pomidorowa tarta orkiszowa



Składniki:

ciasto:

300 g mąki orkiszowej
150 g margaryny (np. Alsan)
4 łyżki zimnej wody
sól (himalajska)
kurkuma
zioła prowansalskie

nadzienie:

400 g grzybów (prawdziwki, podgrzybki, maślaki)
3 małe cebule czerwone
3 małe pomidory
sól
pieprz
margaryna

Z pierwszych sześciu składników zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę, zawijamy w folię i wkładamy na min. pół h do lodówki.
W tym czasie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy do niej pokrojone grzyby i dusimy wszystko ok. 10 min. Następnie dodajemy pokrojone, obrane ze skóry, pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy kolejne 10 min.
Nastawiamy piekarnik na 175 st.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, odkrajamy 2/3 (resztę wkładamy z powrotem do lodówki), rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy ok. 15 min.
Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika, nakładmy farsz i z pozostałego ciasta wycinamy paski, które układamy na farszu. Zapiekamy jeszcze 15 min.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. I co pewnie pycha? Dobrze się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak przeczytałam, że grzybowa od razu wiedziałam, że to coś co wpadnie w moje smakowe gusta! świetna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ilości tych przypraw należy dodać?

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć, nominowałam Cię do zabawy - wszystkie szczegóły na stronie: http://jak-wykarmic-meza.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny blog spójny, ciekawy i przejrzysty. Spodobał mi się więc dodałam go do mojej listy blogów wegetariańskich. Listę można zobaczyć tutaj http://wega-kuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekam, już ponad rok, na kolejny smakowity wpis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny wpis!
    Zapraszam również do mnie, a tam wszystko o jagodach Acai, na pewno nie mieliście pojęcia o niektórych właściwościach :)

    OdpowiedzUsuń