(Od) dziś w księgarni Tajne Komplety (Wrocław, ul. Przejście Garncarskie 2) można zjeść wegańskie słodkości z Badylarni.
Na pierwszy ogień idą ciasto drożdżowe z truskawkami i jagodami oraz ciastka francuskie z bananami i śliwkami.
Polecam!
Składniki:
10 dkg drożdży
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka oleju
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka ciepłego mleka sojowego
1 rozgnieciony widelcem dojrzały banan
4,5 szklanki mąki (u mnie 3 szkl. pszennej i 1,5 szkl. kukurydzianej)
Składniki w takiej kolejności wkładamy do miski i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyrabiamy ręką - powinno być dość luźne, a jeśli jest zbyt gęste dolewamy mleka. Formę od prodiża obsypujemy bułką tartą, wkładamy ciasto, a na wierzchu układamy truskawki i jagody (ja na razie wykańczam zapasy z zamrażarki ;)). Pieczemy około 50 min. w 150 st. (ciasto wkładamy do zimnego piekarnika).
Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na drugi dzień!
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
10 śliwek
pół banana
cynamon
cukier trzcinowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz