piątek, 4 maja 2012

Francuskie "bułeczki" z jabłkami


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
3 jabłka
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki oleju
łyżeczka cynamonu
sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki)
cukier puder

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier, olej i sok z cytryny. Smażymy około 5 minut często mieszając. Rondelek ściągamy z ognia i jabłka mieszamy z cynamonem. Następnię kroimy ciasto na 12 prostokątów, na każdy nakładamy po łyżce nadzienia i zawijamy. Mi wyszły "bułeczki" :], niestety nie udało się sklecić bardziej wyrafinowanych kształtów ;). Ciacha kładziemy na blasze, spryskujemy odrobiną wody i pieczemy około 15 min. w 200 st. Po wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem. Pychota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz