poniedziałek, 21 maja 2012

Lodów ciąg dalszy


Składniki (na ok. 6 gałek):

puszka mleka kokosowego (400 ml)
cukier puder
banan (opcjonalnie)
wiórki kokosowe
kakao
cynamon
mleko sojowe

Do blendera wkładamy gęstą część mleka kokosowego (puszka powinna stać w lodówce - nawet 2 tygodnie - aby warstwa stała mogła się oddzielić od płynnej ), dodajemy około 8 łyżek mleka sojowego, 2 łyżeczki cukru i rozgniecionego banana (niekoniecznie, ale bez tego lody są zbyt tłuste jak dla nas). Wszystko miksujemy na gładką masę, którą następnie dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy garść wiórków kokosowych, a do drugiej 2 łyżeczki kakao i szczyptę cynamonu. Lody wkładamy na minimum pół h do zamrażarki.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. O, fajne! Właśnie wczoraj zrobiłam swoje pierwsze w życiu (wegańskie) lody. Koniecznie zapiszę sobie i ten przepis, bo wygląda bardzo fajnie :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ohm, cudowne, wygladaja jak te true z mleka *_*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No też się dziwię, że bez mleka, a wyglądają jak z :>. Pozdrowienia!

      Usuń