niedziela, 20 maja 2012

Sałatka kresowa




Składniki:

5 dużych ziemniaków
5 ogórków kiszonych
2 cebule
250 g białej kapusty
200 g marynowanych kurek
duża garść natki pietruszki
olej
cytryna
sól
cukier
pieprz

Ziemniaki gotujemy, a następnie kroimy z grubą kostkę. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, a ogórki w kostkę. Dodajemy kurki i pietruszkę. W kubku mieszamy 2 łyżki oleju rzepakowego i 3 lnianego, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę delikatnie mieszamy z sosem. Wkładamy do lodówki na 2 h. 
Sałatka ma przepyszny, delikatny smak. Na dzisiejszy upał jak znalazł!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz