piątek, 18 maja 2012

Pierogi z kapustą (i grzybami)

 Dzisiaj u nas dzień pierogowy, co oznacza, że pojawi się około 200 sztuk, które będziemy podjadać przez kilka dni (no chyba że wpadną jacyś goście ;) ).

Ja podaję przepis na około 50 sztuk (czyli dla zwykłych pierogożerców, a nie tych hiper ;] ).


Farsz:

litrowy słoik kapusty kiszonej
2 cebule
sól 
pieprz
garść bułki tartej
(i) 100 g suszonych grzybów

Kapustę moczymy i odcedzamy, potem obgotwujemy i odcedzamy, a następnie gotujemy około pół godziny. Jeśli pierogi mają być z kapuściano-grzybowe to 100 g suszonych grzybów również gotujemy pół godziny. 2 posiekane cebule dusimy na oleju. Kapustę (i grzyby) przeciskamy przez maszynkę albo siekamy. Następnie mieszamy wszystko, dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. I gotowe!

Ciasto na pierogi:

Na blat wysypujemy około szklanki mąki, na środku robimy dołek, do którego dodajemy około 4 łyżek oleju, sól i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto (dodając wody, tyle, ile potrzeba), rozwałkowujemy i wycinamy koła. Jeśli braknie ciasta to musimy dorobić :], ale, ale - jeśli zostanie, to wycięte kółka gotujemy z pierogami, a potem zajadamy. U nas w domu mówi się na to "waż(rz?)eniczki" (nazwa przywieziona pewnie zza Buga przez dziadków).

Pierogi możemy posmarować oliwą.

2 komentarze:

  1. Wczoraj zrobiłam pierogi z soczewicą z twoim ciastem, rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń