niedziela, 13 maja 2012

Ryż z cukinią i rodzynkami


Ten przepis to zmodyfikowana wersja z bloga Liski: http://whiteplate.blogspot.com/2007/07/makaron-z-cukini-i-rodzynkami.html.
W oryginale danie podaje się z makaronem (ja też tak robię, oczywiście ;)), ale z ryżem smakuje równie dobrze, no i mój przepis jest wersją wegańską, ma się rozumieć.

Składniki:

200 g ryżu
2 duże cukinie (nadal nie zdołałam opróżnić zamrażarki z zapasów, więc moje cukinie są mrożone, i trochę pomarszczone :])
2 garście rodzynek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa

Najpierw podsmażamy czosnek na oliwie, dodajemy pokrojoną cukinię i rodzynki, i dusimy, aż cukinia zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem. I voilà!

2 komentarze:

  1. Z rodzynkami cukinia brzmi interesująco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia: nie wszyscy lubią takie zestawienie, ale u mnie w domu to danie znika w mgnieniu oka! Smak rodzynek i czosnku świetnie się przenikają :).

      Usuń