wtorek, 19 czerwca 2012

Ciasto biszkoptowe z czereśniami


Miał być biszkopt. Z tego przepisu. Piękny, wysoki i puszysty... Nie wyrósł :(. Nie znaczy to jednak, że nie jest smaczny :).

Składniki:

1 i 3/4  szklanki mąki (dałam mąkę z ciecierzycy - może dlatego nie wyrósł)
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka roślinnego
2 łyżki octu jabłkowego 
pół szklanki cukru (można mniej)
pół szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

8 komentarzy:

  1. Cudne!
    Uwielbiam czereśnie.
    Wiąże się z nimi tyle moich wspomnień...
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). A mnie czereśnie kojarzą się z bohaterką świetnego serialu "Daleko od szosy" - Bronką ;). Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale! Pyszne ciasto! Takie idelane do ogrodu, do zjedzenia na trawce, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Myślę, że faktycznie wygląda tak trochę piknikowo :).

      Usuń
  3. uwielbiam ciasta! to ma duże szanse, żeby stać się moim ulubionym:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Marta Marczyńska23 marca 2020 21:51

    Szybkie ciasta to moja specjalność! Dużo i często piekę więc takie przepisy to coś dla mnie. Przepadam za ciastami czekoladowymi więc moim ulubieńcem jest ostatnio przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/. Rodzinka i goście są zachwyceni, kiedy je piekę. Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń