poniedziałek, 16 lipca 2012

Farfalle z cukinią, pomidorami i bazylią

Inspiracją do tego przepisu było danie przyniesione przez Annę R. Dzięki! :>

przepyszne danie na letni obiad :P






 

Składniki:

250 g makaronu

2 średnie cukinie
10 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
świeża bazylia (ile kto lubi)
oliwa/olej słonecznikowy

Makaron gotujemy. Cukinię dusimy do miękkości z czosnkiem i sosem sojowym. Jeśli puści dużo wody, to odcedzamy. Mieszamy z pokrojonymi na połówki pomidorami i bazylią. Dodajemy makaron, oliwę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. takie coś mogę jeść dniami i nocami! Najlepsze z najlepszych połączeń. Cukinia + pomidor + bazylia...jeszcze suszony pomidor i oomaatkooo leżę :D
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. :), ja też! Cukinią to chyba bym mogła przez cały rok się żywić ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie! ja mam to szczęście, że rośnie mi własna na działce. Oprócz tego psióła mojej babci podrzuca nam swoje. Ten nadmiar bynajmniej mi nie przeszkadza :D:D
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też jestem z klubu działkowców :). A cukinie i dynie mają to do siebie, że w nadmiarze się rodzą co roku. Oj, ja ja kocham ten nadmiar ;D! Pozdro serdeczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. I super je się zbiera, jedna dynia i cały koszyk pełny :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Może to głupie pytanie, ale jestem początkująca w gotowaniu...Cukinię dusimy na patelni jak rozumiem, czy na samym sosie sojowym czy normalnie na oleju?

    OdpowiedzUsuń
  7. Oczywiście że nie głupie - to ja piszę nieprecyzyjnie, bo używam skrótów myślowych w przepisach ;). Cukinię dusimy na oliwie, a jak trochę zmięknie to dodajemy sos sojowy. Smacznego :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam to danie! Proste, sycące a zarazem lekkie:) Jadłam w piątek:)

    OdpowiedzUsuń