Przepis na to danie znajduje się w książce Przemytnicy na wakacjach (Warszawa 2011, s. 183), jednak moje grzanki mają inne proporcje składników, inne przyprawy, no i są wegańskie :).
Składniki:
10 dużych kromek chleba
100 g suszonych prawdziwków
4 łyżki margaryny wegańskiej
4 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
250 ml śmietany owsianej
2 garście bułki tartej
tymianek i pieprz do smaku
natka pietruszki
Grzyby moczymy na noc. Rano siekamy je i dusimy wraz z czosnkiem na margarynie (około 10 min.). Dodajemy sos sojowy, śmietanę, bułkę tartą i przyprawy. Dusimy jeszcze około 2 min.
Na kromki chleba nakładamy grzyby, posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i pieczemy około 5 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. Smacznego śniadania ^^!
A w tle leci piosenka z Monty Pythona 'o Drwalu' :D
OdpowiedzUsuń:D -> http://www.youtube.com/watch?v=41v_01_V1ic. Na szczęście męska część rodziny nie ma takich pragnień jak Bavis :P.
OdpowiedzUsuń