środa, 18 lipca 2012

Zdrowe junk food ;)


W sumie w tym daniu tylko buła jest niezdrowa. Ale za to wegańska. Z Lidla. Burger, który nieśmiało wychynął zza, składa się z fasoli mung i szpinaku (w wersji nie tylko junk, ale też fast używam kotleta sojowego ;)), do tego pomidor, ogórek korniszon, cebula, sałata lodowa (tutaj pekińska) i majonez w. wymieszany z keczupem. Normalnie pycha!

Burgery (8 szt.):

1 szkl. fasolki mung namoczonej na noc
3 garście szpinaku
sos sojowy
sok z cytryny
czosnek
pieprz
bułka tarta

Fasolkę ugotować do miękkości, szpinak takoż. Zblendować zielone z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką cytryny, 2 ząbkami czosnku, pieprzem i bułką tartą (na oko). Uformować burgery, usmażyć, włożyć w bułę i zajadać!

2 komentarze:

  1. Ostatnio dorwałam na wyjeździe fasolkę mung, chętnie z niej zrobię takiego kotleta ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę sobie, że można by połączyć też munga z innymi warzywami, i wtedy zrobić kotlety. Trzeba będzie wypróbować :).

      Usuń