poniedziałek, 13 sierpnia 2012
Cukinia i marchewka w cieście piwnym
Składniki:
2 małe cukinie
2 marchewki
1 szkl. piwa
mąka
sól
oliwa/olej
Cukinie kroimy na plastry ok. 0,5 cm grubości. Solimy i odstawiamy w misce na pół h. Przygotowujemy ciasto: do piwa wsypujemy tyle mąki, żeby powstało lejące ciasto. Doprawiamy solą. Ciasto również odstawiamy. Teraz możemy przygotować marchewkę. Każdą sztukę kroimy wzdłuż na pół i wrzucamy do wrzątku na ok. 3 min. Możemy też ją "ugotować" na parze - chodzi o to, aby marchewka nie była już surowa, ale jeszcze nie miękka.
Plastry cukinii i marchewkę zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy przykrywając warzywa papierowym ręcznikiem. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz