wtorek, 14 sierpnia 2012

Kasza gryczana zapiekana z suszonymi grzybami i śliwkami


Składniki:

3 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
cebula
3 garście suszonych grzybów
8 suszonych śliwek
pół szkl. śmietany owsianej
garść natki pietruszki
sól
oliwa

Grzyby (uprzednio namoczone przez pół h i posiekane) dusimy na oliwie z cebulą. Doprawiamy solą. Na koniec dodajemy pokrojone śliwki (ja kroję je na ćwiartki). Wszystko mieszamy z kaszą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z pietruszką i polewamy kaszę. Zapiekamy ok. 20 min. w 180 st.
Najpyszniejsze! :)

4 komentarze:

  1. podoba mi się ten przepis! kaszę gryczaną uwielbiam, a te dodatki napewno wspaniale się z nią komponują :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że się podoba :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasza gryczana z suszonymi grzybami zawsze rewelacyjnie smakuje. Natomiast pomysł połączenia ze śliwkami bardzo ciekawy - z pewnością spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ze śliwkami to coś a la żydowski cymes. Po prostu pycha :)!

    OdpowiedzUsuń