Składniki:
3 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
cebula
3 garście suszonych grzybów
8 suszonych śliwek
pół szkl. śmietany owsianej
garść natki pietruszki
sól
oliwa
Grzyby (uprzednio namoczone przez pół h i posiekane) dusimy na oliwie z cebulą. Doprawiamy solą. Na koniec dodajemy pokrojone śliwki (ja kroję je na ćwiartki). Wszystko mieszamy z kaszą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z pietruszką i polewamy kaszę. Zapiekamy ok. 20 min. w 180 st.
Najpyszniejsze! :)
podoba mi się ten przepis! kaszę gryczaną uwielbiam, a te dodatki napewno wspaniale się z nią komponują :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba :)!
OdpowiedzUsuńKasza gryczana z suszonymi grzybami zawsze rewelacyjnie smakuje. Natomiast pomysł połączenia ze śliwkami bardzo ciekawy - z pewnością spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZe śliwkami to coś a la żydowski cymes. Po prostu pycha :)!
OdpowiedzUsuń