poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Pieczone ziemniaki i surówka cukiniowo-marchewkowa


Składniki:

2 kg młodych ziemniaków
pół szkl oliwy
8 ząbków czosnku
łyżka ziół prowansalskich
3/4 łyżki soli (dałam całą - ziemniaki były trochę za słone)

Ziemniaki myjemy i kroimy na mniejsze części. Polewamy sosem zrobionym z oliwy, czosnku, ziół i soli. Możemy zamknąć je w garnku z przykrywką i potrząsać, aby każdy ziemniak został obtoczony sosem. Ziemniaki układamy na  2 blachach do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Pieczemy około pół godziny. Jeśli ziemniaki szybko się rumienią możemy zmniejszyć temp. do 150 st.

Surówka:

4 duże marchewki
2 średnie cukinie
olej
sok z cytryny
cukier

Marchewkę i cukinię (tę obieramy ze skóry  i wycinamy gniazda nasienne) ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy olej, sok z cytryny i cukier do smaku.

Smacznego obiadu!

2 komentarze: