Składniki:
miąższ z połowy dyni pokrojony w kostkę
posiekana cebula
3 szkl. wody
kostka warzywna
sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa (i/lub inne przyprawy, które lubimy)
puszka mleka kokosowego
oliwa
szczypiorek do podania
Na oliwie podduszamy cebulę, dodajemy dynię i zalewamy wodą. Wrzucamy kostkę warzywną, przykrywamy i gotujemy aż dynia będzie miękka. Zupę ściągamy z gazu, doprawiamy i wlewamy mleko kokosowe. Miksujemy. Zupę podajemy udekorowaną szczypiorkiem. Jak ktoś jest bardzo głodny to można dodać makaron - czemu nie ;). Smacznego!
Zjadłabym :))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDynia i mleczko kokosowe? Mmm... Z chęcią skusiłabym się na talerzyk :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńChciałabym Cię poinformować, że Twój blog został przeze mnie nominowany to The Versatile Blogger Award. Po więcej informacji zapraszam tutaj: http://oliwkawczekoladzie.blogspot.com/2012/09/ja-tez-ja-tez-d.html
Pozdrawiam!
Dzięki, bardzo mi miło! :)
UsuńSuper zupa,bardzo smakowita ,polecam.Dana.
OdpowiedzUsuń