poniedziałek, 15 października 2012

Łazanki z kwaśną kapustą



Po raz pierwszy robiłam łazanki z kapustą kiszoną. W domu zawsze robi się je z młodą i cebulą, mocno pieprzne. Tym razem postanowiłam jednak wykorzystać ostatni słoik kapusty (zeszłoroczny  oczywiście, bo za niedługo wielkie kiszenie przedświąteczne). Do potrawy wykorzystałam świderki, bo trudno u nas dostać makaron łazankowy bez jajek.


Składniki:

2 opakowania świderek

litrowy słoik kapusty kiszonej
3 garście grzybów suszonych
12 pieczarek

2 duże cebule
olej
sól
pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę przepłukujemy kilka razy, a w tym samym czasie namaczamy grzyby (które potem siekamy). Wypłukaną kapustę i pokrojone grzyby gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i oleju. W czasie gotowania podsmażamy posiekaną cebulę i pieczarki. Kiedy wszystko będzie gotowe składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą oraz - jeśli to konieczne - odrobiną oleju. Całość trzymamy jeszcze chwilę na gazie. Łazanki najlepsze są po kilkakrotnym odgrzaniu, a najlepsze na drugi dzień. Smazcnego!





3 komentarze:

  1. hm.. Pycha! to jedno z moich ulubionych dań:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron łazankowy bez jajek dostaniesz w Kauflandzie - sama mąka (wiem bo polowałam tam na te jajeczne). Mięsożerna jestem i tyle, ale Twoje smakowitości są inspiracją dla mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń