wtorek, 16 października 2012
Orkiszowe muffinki z żurawiną
Inspiracją do muffinek był ten przepis: http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/jesienne-babeczki-z-zurawina/.
Składniki (na 12 szt.):
260 g żurawin
3 łyżki cukru
250 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 ml mleka (dałam sojowe)
paczka cukru waniliowego
100 g oleju
175 g cukru pudru (ja pomieszałam z brązowym)
cukier puder do dekoracji
Żurawinę mieszamy z 3 łyżkami cukru, osobno mieszamy mąkę z proszkiem, cukrem waniliowym i solą. Ucieramy mikserem cukier z olejem, a następnie z mlekiem. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto nakładamy do foremek. Pieczemy w 175 st. przez pół h (suchość sprawdzamy patyczkiem). Po ostygnięciu babeczki posypujemy obficie cukrem pudrem, gdyż żurawiny mają kwaskowaty smak. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajny przepis, koniecznie do wypróbowania :>
OdpowiedzUsuńŻurawina w muffinie.. do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń