sobota, 17 listopada 2012

Penne z suszoną dynią, grzybami i orzechami


Składniki:

paczka makaronu

szklanka suszonych grzybów
szklanka suszonej dyni
pół szkl. posiekanych orzechów włoskich
3 małe cebule
4 łyżki margaryny
200 ml śmietany owsianej
sól
pieprz
ciemny cukier trzcinowy

Grzyby i dynię moczymy przez pół h. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Posiekaną cebulę dusimy przez kilka minut na 3 łyżkach margaryny. Odsączone grzyby siekamy i wraz z dynią dodajemy do cebuli. Wrzucamy orzechy, dodajemy pozostałą łyżkę margaryny, sól i dusimy wszystko około 10 min. Następnie dodajemy śmietanę i podgrzewamy jeszcze ok. 10 min. W tym czasie doprawiamy sos solą (jeśli potrzeba), pieprzem i cukrem. Mieszamy z makaronem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Składniki same się nasunęły: trzy główne (dynia, grzyby, orzechy) stały w słoikach na lodówce i aż się prosiły o wykorzystanie ;).

      Usuń
  2. suszona dynia? a gdzie takie coś kupić jak takie coś zrobić? wow nigdy nie słyszałam o takim cudzie! czad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy można kupić suszoną dynię, ale wiem, że można zrobić :). Link tutaj: http://badylarnia.blogspot.com/2012/09/suszona-dynia.html

      Usuń