czwartek, 28 marca 2013

Wielkanocny pasztet z suszonymi pomidorami


Inspiracją do tej potrawy był ten przepis. Pasztet robiłam już nie raz,  jest naprawdę dobry i proponuję od razu zrobić potrójną porcję ;).

Składniki:

1 szkl. czerwonej soczewicy
3 łyżki kaszy jaglanej
2 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mleka (sojowe niesłodzone)
3 marchewki
cebula
2 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów
sól
pieprz
curry
kurkum
oliwa z oliwek

Kaszę i soczewicę gotujemy. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Gdy marchew zmięknie dodajemy czosnek. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, doprawiamy i  blendujemy na niezbyt gładką masę. Sparzone i posiekane pomidory dodajemy do masy i  całość mieszamy łyżką. Pasztet wkładamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy w 180 st. ok. godziny. Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie, ostatnio robiłam pasztet z soczewicy, ale ciekawa jestem, jak smakuje z dodatkiem kasz.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis, trzeba wypróbować w święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do akcji "Wegańska Wielkanoc":
    vegespot.pl/akcje/46/weganska-wielkanoc

    Akcja opóźniona w tym roku, ale mimo tego zapraszamy do dodania Wielkanocnych przepisów wegańskich.

    Serdecznie pozdrawiam, i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczę, nie potrafię dodać banerka pod postem :(

      Usuń
  4. Z suszonymi pomidorami, wiadomo, że najlepszy! A nie rozpada się trochę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boki trochę się pokruszyły, ale wnętrze stricte "pasztetowe" ;).

      Usuń