piątek, 19 kwietnia 2013

Knedle z truskawkami



Składniki:

puree ziemniaczane (u mnie ziemniaki tłuczone z sojowym niesłodzonym z poprzedniego dnia)
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
mrożone truskawki
sól
olej
bułka tarta
cukier (brązowy)

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy 1/4 objętości mąki i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (na ok. 1 litr masy). Zagniatamy ciasto, formujemy placuszki, na których układamy truskawkę, a następnie kulki. Knedle gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 min. od wypłynięcia. Możemy polać podsmażoną na oleju bułką tartą i posypać cukrem albo podawać ze śmietaną (np. owsianą) wymieszaną z cukrem. Smacznego!

20 komentarzy:

  1. są cudowne... Kocham truskawki za ich smak, zapach, kolor..za to, że w połączeniu z wieloma składnikami smakują obłędnie :)...

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz od jakiegos czasu chodza mi po glowie :D
    Robilam tylko raz w zyciu i chetnie to powtorze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę nie są trudne w wykonaniu, więc polecam :).

      Usuń
  3. Ja czekam na krajowe świeże i coś nie mogę się doczekać... Chyba tez sięgnę po mrożone, bo takie sprowadzane to aż strach kupować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na działce jeszcze są zielone, ale już za tydzień, dwa, powinnam się delektować świeżymi ;).

      Usuń
  4. ależ mi smaku narobiłaś !!!! jejuuuuu jaką ja mam ochotę a knedle !!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, mniam! nie przepadam za słodkim na obiad, ale takie knedle bym przyjęła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułka tarta dobrze niweluje tę słodkość :P...

      Usuń
  6. Zajadam oczami :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. Trafione zatopione - moje kubki smakowe;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko mówisz i mówisz, a na obiad nigdy nie wpadasz ;).

      Usuń
  8. Same pysznosci :) jak będą truskawki koniecznie musze zrobic :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie. Świetnie wygląda ten wegański omlet :)!

      Usuń