piątek, 19 kwietnia 2013
Knedle z truskawkami
Składniki:
puree ziemniaczane (u mnie ziemniaki tłuczone z sojowym niesłodzonym z poprzedniego dnia)
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
mrożone truskawki
sól
olej
bułka tarta
cukier (brązowy)
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy 1/4 objętości mąki i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (na ok. 1 litr masy). Zagniatamy ciasto, formujemy placuszki, na których układamy truskawkę, a następnie kulki. Knedle gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 min. od wypłynięcia. Możemy polać podsmażoną na oleju bułką tartą i posypać cukrem albo podawać ze śmietaną (np. owsianą) wymieszaną z cukrem. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
są cudowne... Kocham truskawki za ich smak, zapach, kolor..za to, że w połączeniu z wieloma składnikami smakują obłędnie :)...
OdpowiedzUsuńO tak, truskawki są obłędne :)!
UsuńJuz od jakiegos czasu chodza mi po glowie :D
OdpowiedzUsuńRobilam tylko raz w zyciu i chetnie to powtorze :D
Naprawdę nie są trudne w wykonaniu, więc polecam :).
Usuńuwielbiam takie knedle
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa czekam na krajowe świeże i coś nie mogę się doczekać... Chyba tez sięgnę po mrożone, bo takie sprowadzane to aż strach kupować.
OdpowiedzUsuńU mnie na działce jeszcze są zielone, ale już za tydzień, dwa, powinnam się delektować świeżymi ;).
Usuńależ mi smaku narobiłaś !!!! jejuuuuu jaką ja mam ochotę a knedle !!!!
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńMniam, mniam! nie przepadam za słodkim na obiad, ale takie knedle bym przyjęła ;)
OdpowiedzUsuńBułka tarta dobrze niweluje tę słodkość :P...
UsuńZajadam oczami :) pyszności!
OdpowiedzUsuń:>
UsuńTrafione zatopione - moje kubki smakowe;)
OdpowiedzUsuńTylko mówisz i mówisz, a na obiad nigdy nie wpadasz ;).
UsuńSame pysznosci :) jak będą truskawki koniecznie musze zrobic :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Dziękuję za zaproszenie. Świetnie wygląda ten wegański omlet :)!
Usuń