czwartek, 17 października 2013

Zupa gruszkowo-dyniowa



Inspiracja tutaj: http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/jesienny-krem-z-dyni-gruszki-ze-swiezym-rozmarynem/

Składniki (na 3-4 porcje):

2 szkl. pokrojonej dyni
3 pokrojone gruszki
1 pokrojona marchewka
1 posiekana cebula
łyżka masła (np. Alsan)
250 ml śmietany owsianej
2 szkl. wody
sól
pieprz
imbir

Dynię i marchewkę zalewamy w garnku wodą i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy gruszki, sól (ok. 1 łyżeczki) i gotujemy wszystko przez 20 min. (10 pod przykryciem i 10 bez pokrywki). W międzyczasie na patelni smażymy cebulę, którą następnie wrzucamy do gotującej się zupy. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, imbirem i ewentualnie solą i miksujemy. Pychota.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. mniam, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi bardzo smacznie! Dynią z gruszką znam tylko w postaci surówki, muszę wypróbować na ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis na czasie, bo niedługo będziemy wycinać dynie na Halloween ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat teraz mam dynie, których nie da się kroić nożem, tylko siekierą... :>

      Usuń