Składniki (na 2 porcje pesto):
250 g ugotowanego pełnoziarnistego penne
2 garście szpinaku
2 garście natki pietruszki
1 garść uprażonego na patelni słonecznika
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól
oliwa + olej lniany
Wszystkie składniki (oprócz makaronu :] ) miksujemy. Tłuszczu dodajemy tyle, ile lubimy - u mnie były to 3 łyżki oleju lnianego i 4 łyżki oliwy. Pesto mieszamy z makaronem i zajadamy ze smakiem.
A po obiedzie/w trakcie/przed/przez cały dzień popijamy yerbę na zimno:
2 saszetki yerby zalewamy w dzbanku gorącą wodą. Po dwóch minutach saszetki wyciągamy i dajemy płynowi ostygnąć (w tym upale trochę to trwa :/ ). Dodajemy kostki lodu i cytrynę i delektujemy się smakiem ;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz