Składniki:
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
1 łyżka octu jabłkowego
cukier waniliowy
1 szkl. mleka roślinnego
1/2 szkl. oleju
10 jabłek (obranych i pokrojonych w plasterki)
cynamon
woda + cukier puder na lukier
Pierwszych 8 składników wyrabiamy w misce na gładkie ciasto. Połowę porcji układamy na blasze. Na ciasto wysypujemy jabłka, które obsypujemy cynamonem. Na wierzchu układamy pozostałą część ciasta. Jabłecznik pieczemy w 180 st. przez 50 min. Możemy polać go lukrem. Smacznego!
O, tak się składa, że u mnie wkrótce przepis na podobne ciasto, ale z wykorzystaniem tofu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Chętnie zobaczę przepis na jabłecznik z tofu :).
UsuńSuper ! Ja wczoraj tez robilam ale szarotke z budyniem dodatkowo weganska oczywiscie :P:P
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJadłem wczoraj ten jabłecznik - po prostu pychota! Pieści zmysły, z lekką nutką dekadencji:) Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńhehe :]
UsuńWygląda obłędnie !!!!
OdpowiedzUsuńA cukier to moze byc cukier puder czy trzeba taki w krysztalikach ? :P:P
:), cukier puder jak najbardziej! Pozdrawiam!
UsuńHej ! a czy ta dolna czesc ciasta ma byc trcohe większa od tej na gorze ?
OdpowiedzUsuń