piątek, 31 sierpnia 2012

Jabłecznik



Składniki:

1 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
1 łyżka octu jabłkowego
cukier waniliowy
1 szkl. mleka roślinnego
1/2 szkl. oleju

10 jabłek (obranych i pokrojonych w plasterki)
cynamon

woda + cukier puder na lukier

Pierwszych 8 składników wyrabiamy w misce na gładkie ciasto. Połowę porcji układamy na blasze. Na ciasto wysypujemy jabłka, które obsypujemy cynamonem. Na wierzchu układamy pozostałą część ciasta. Jabłecznik pieczemy w 180 st. przez 50 min. Możemy polać go lukrem. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. O, tak się składa, że u mnie wkrótce przepis na podobne ciasto, ale z wykorzystaniem tofu :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie zobaczę przepis na jabłecznik z tofu :).

      Usuń
  2. Super ! Ja wczoraj tez robilam ale szarotke z budyniem dodatkowo weganska oczywiscie :P:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłem wczoraj ten jabłecznik - po prostu pychota! Pieści zmysły, z lekką nutką dekadencji:) Polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie !!!!
    A cukier to moze byc cukier puder czy trzeba taki w krysztalikach ? :P:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :), cukier puder jak najbardziej! Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Hej ! a czy ta dolna czesc ciasta ma byc trcohe większa od tej na gorze ?

    OdpowiedzUsuń