Nadszedł czas, kiedy brakuje rąk do przerobienia działkowej cukinii. To oznacza, że czas na leczo, które w dużych ilościach pakujemy do słoików. Dzięki tej potrawie w zimie cieszymy się pysznym (i mega szybkim) ryżem z warzywami, lasagne z leczo, gotowanym makaronem z leczo i wieloma innymi ^^.
leczo jeszcze w trakcie gotowania się :] |
Składniki (na 7 słoików o pojemności 0,9 l):
6 dużych cukinii (u mnie 3 żółte i 3 zielone)
4 papryki ( u mnie 3 czerwone i 1 zielona)
6 pomidorów
5 łyżek przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
2 cebule
3/4 szkl. oleju
główka czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz
sos sojowy
kilka sztuk liści laurowych i ziela angielskiego
uwielbiam leczo, ale poczekam z ugotowaniem aż się ochłodzi ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Ja robiłam o 23.00, więc nie odczułam gorącej atmosfery :P. Pozdrawiam!
UsuńPY SZO TA! I tyle! :P
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTeż robię w słoikach na zimę. Idealne na pochmurne zimowe dni.
OdpowiedzUsuńTak, fajnie przypomina letnie dni :).
Usuń