środa, 1 sierpnia 2012

Leczo

Nadszedł czas, kiedy brakuje rąk do przerobienia działkowej cukinii. To oznacza, że czas na leczo, które w dużych ilościach pakujemy do słoików. Dzięki tej potrawie w zimie cieszymy się pysznym (i mega szybkim) ryżem z warzywami, lasagne z leczo, gotowanym makaronem z leczo i wieloma innymi ^^.
leczo jeszcze w trakcie gotowania się :]


Składniki (na 7 słoików o pojemności 0,9 l):

6 dużych cukinii (u mnie 3 żółte i 3 zielone)
4 papryki ( u mnie 3 czerwone i 1 zielona)
6 pomidorów
5 łyżek przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
2 cebule
3/4 szkl. oleju
główka czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz
sos sojowy
kilka sztuk liści laurowych i ziela angielskiego

Warzywa kroimy na cząstki (ja pomidory obieram najpierw ze skórki) i dusimy w dużym garnku na oleju wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W międzyczasie leczo doprawiamy ziołami, pieprzem, solą i sosem sojowym, a na końcu dodajemy przecier. Kiedy warzywa będą już dość miękkie leczo nakładamy do czystych słoików i gotujemy jeszcze pół godziny. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. uwielbiam leczo, ale poczekam z ugotowaniem aż się ochłodzi ;)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam o 23.00, więc nie odczułam gorącej atmosfery :P. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Też robię w słoikach na zimę. Idealne na pochmurne zimowe dni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, fajnie przypomina letnie dni :).

      Usuń