niedziela, 26 sierpnia 2012

Wiewiórka :)




Składniki:

5 papierówek
marchewka
pół szkl. orzechów laskowych
trochę więcej niż pół szkl. cukru (trzcinowego)
8 łyżek mleka (u mnie migdałowe)
pół szkl. oleju + 2 łyżki
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy do piernika
cukier puder

Jabłka i marchewkę ścieramy na tarce na grubszych oczkach. W garnku miksujemy cukier, olej i mleko. Dodajemy mąkę przesianą z sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Następnie dodajemy orzechy, jabłka i marchewkę. Wszystko mieszamy - jeśli masa będzie zbyt sucha (a pewnie będzie) dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasto układamy w blasze i pieczemy w 170 st. ok. 40 min. (suchość sprawdzamy patyczkiem). Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. marchewkowe z jabłkami, podoba mi się!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne ciasto :) I do tego nawet zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. hallo , mam pytanie. Jakiej wielkosci szklanka i forma?? chcialabym upiec to ciasto, napewno pyszne! ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szklanka, której używam ma pojemność 350 ml, a blacha wymiary 26 cm x 28 cm. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. napisze efekt, dzieki pa ewa

      Usuń
    3. koniecznie daj znać :). powodzenia!

      Usuń