piątek, 24 sierpnia 2012

Zupa krem paprykowo-pomidorowo-cukiniowa


Składniki:

makaron (malutki)

eko kostka warzywna
3 szkl. wody
cukinia
2 papryki
puszka pomidorów
pieprz
2 łyżeczki cukru

W gotującej się wodzie rozpuszczamy kostkę warzywną. W tym czasie obieramy i kroimy cukinię oraz przygotowujemy paprykę. Aby łatwo obrać ją ze skóry należy ćwiartki (oczyszczonej z nasion) papryki upiec na blasze w 220 st. do tego momentu, aż skórka zbrązowieje. Wtedy wyciągamy paprykę z piekarnika i wkładamy ją do zimnej wody, a następnie ściągamy skórę.

Kiedy kostka rozpuści się w wodzie dodajemy cukinię, a po ok. 10 min. paprykę. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Ściągamy z gazu i dodajemy pomidory. Przyprawiamy pieprzem i cukrem. Miksujemy. Dodajemy ugotowany makaron i jemy. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam zupę pomidorowo-paprykową, ale cukinii jeszcze do niej nie dodawałam. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie cukinia jest tak delikatna, że nie wiem czy właściwie jest w stanie przebić się przez aromat papryki i pomidorów :P.

    OdpowiedzUsuń
  3. hehehe to masz telepatie. Dzisiaj też ją mam zamiar zrobić tyle że ze świeżych pomidorów i zastanawiałam się czy takie połączenie będzie jadalne ;)

    OdpowiedzUsuń