czwartek, 13 września 2012
Spaghetti aglio olio e peperoncino con pesto basilico
Składniki:
opakowanie makaronu
pęczek bazylii
1/3 szkl. oliwy
garść orzeszków piniowych
sól do smaku
2 papryczki chilli
1 główka czosnku
oliwa do smażenia
Makaron gotujemy al dente. Przygotowujemy pesto: w moździerzu (lub blenderze) ucieramy bazylię z piniolami, oliwą i solą (tutaj nie dodałam czosnku, który znajduje się w oryginalnym pesto; z oczywistych względów w moim pesto nie ma też sera :]).
Ząbki czosnku kroimy na plasterki i podsmażamy (nie przypalamy! ;) ).
Papryczki oczyszczamy z nasion i kroimy na cienkie plasterki, a następnie dodajemy do czosnku.
W tym momencie powinniśmy już odcedzać makaron, do którego dodajemy pesto, a następnie podsmażony czosnek z papryczką.
Smacznego!
A jeśli macie ochotę to w październiku w Krakowie możecie uczestniczyć w fajnej inicjatywie. Warto!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam to danie, a jego genialny smak wciąż jest dla mnie zagadką. Niby nic, kilka składników... A smak obłędny!
OdpowiedzUsuńzgadzam się :)!
UsuńCały blog apetyczny:) Fajna sprawa z tymi nominacjami, zapoznałam się dzięki nim z wartymi odwiedzania vege blogami. Chociaż ja dopiero zaczynam wegańskie blogowanie zapraszam też do siebie http://polishvegancuisine.blogspot.com i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i na pewno zerknę na Twój blog. Pozdrawiam :).
UsuńProsto i pysznie, jak lubię:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWspaniały makaron- najlepszy na świecie i basta ; )
OdpowiedzUsuńJa swoje aglio e olio robię bez bazyliowego pesto, za to uwielbiam posypać je ogromną ilością pietruszki. Fantastyczny, prosty, makaron, na zbliżającą się zimę comfort food jak znalazł (do tego zdrowe, szaleństwo!) ;D
OdpowiedzUsuńz pietruszką też na pewno pycha!
Usuńsuper przepis, na pewno wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak poszło :>
Usuń