piątek, 26 października 2012
Ciasto cmentarne
Inspiracja do ciasta: http://www.cooks.com/rec/view/0,176,150186-237195,00.html, i do dekoracji: http://www.mojewypieki.com/przepis/nawiedzone-ciasto.
Składniki:
3 szkl. mąki
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
1,5 szkl. cukru dark muscovado
pół szkl. kakao
2 łyżki octu winnego
2/3 szkl. oleju
opakowanie cukru waniliowego
Na wierzch:
200 g gorzkiej czekolady
bita śmietana (np. ryżowa)
ciastka typu "fingers" (albo inne herbatniki)
pisak z kremem dekoracyjnym (jeśli chcemy ozdobić płyty nagrobne)
Łączymy ze sobą 5 pierwszych składników, następnie dodajemy pozostałe i wszystko mieszamy tak, aby powstało lejące ciasto bez gródek. Masę wlewamy do tortownicy (ja użyłam 25x25 cm). Ciasto pieczemy w 175 st. ok. 40 min. (do suchego patyczka).
Po ostygnięciu ciasta możemy odkroić wierzchnią część, bo podczas pieczenia najprawdopodobniej zrobi się górka. Tą ukruszoną górką możemy później obsypać ciasto, niczym cmentarnym czarnoziemem, jednakże - jeśli mamy taką ochotę - możemy przygotować cmentarzysko na wzgórzu, a wtedy nic nie trzeba odcinać.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady, maczamy w nich herbatniki, a resztą polewy okraszamy ciasto. Do cmentarnej ziemi wkładamy nagrobki, które możemy ozdobić kremem (moje ciasto to stare, zapadnięte, omszałe cmentarzysko, więc i na nagrobkach napisy już dawno wyblakły).
Żeby komercji stało się zadość możemy ozdobić ciasto duchami. Mój jest zrobiony z bitej śmietany, choć na wszystkich ciastach tego typu duchy imitują bezy (królestwo dla tego, kto wymyśli wegańską bezę :]!).
Miłej zabawy w Dziady ^^!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nazwa wymowna, ale smak na pewno rewelacyjny:)
OdpowiedzUsuńCiasto jest naprawdę pyszne - miękkie i bardzo intensywne w smaku :).
UsuńBardzo fajny pomysł, ale na zdjęciach nic nie widać :/
OdpowiedzUsuńNo fakt - zdjęcie nie jest najlepszej jakości, ale duch rozmazany jak trzeba :P!
UsuńHahahah, teraz zwróciłam na niego uwagę większą, wygląda przekomicznie xDDD
OdpowiedzUsuń;)
Usuń