czwartek, 25 października 2012

Krupnik


Składniki:

8 szkl. wody
kostka eko warzywna
1 szkl. kaszy jęczmiennej
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
cebula
por
kilka liści kapusty (włoskiej)
garść suszonych grzybów
4 ziemniaki
2 garście suszonej dyni (opcjonalnie)
sól
pieprz
zielona pietruszka i/lub koperek

W gotującej się wodzie rozpuszczamy kostkę, a następnie dodajemy kaszę, pokrojone (oprócz ziemniaków) warzywa i grzyby. Po około 10 minutach gotowania dodajemy ziemniaki (i dynię). Zupę gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki i/lub koperkiem. Smaczna i sycąca zupa na chłodne dni. Smacznego!

2 komentarze:

  1. ja zrobiłam kiedyś eksperyment z krupnikiem i dodałam kaszy gryczanej zamiast jęczmiennej - wyszło pycha! teraz zawsze tak gotuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie też muszę tak spróbować! uwielbiam gryczaną! :)

      Usuń