czwartek, 25 października 2012
Krupnik
Składniki:
8 szkl. wody
kostka eko warzywna
1 szkl. kaszy jęczmiennej
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
cebula
por
kilka liści kapusty (włoskiej)
garść suszonych grzybów
4 ziemniaki
2 garście suszonej dyni (opcjonalnie)
sól
pieprz
zielona pietruszka i/lub koperek
W gotującej się wodzie rozpuszczamy kostkę, a następnie dodajemy kaszę, pokrojone (oprócz ziemniaków) warzywa i grzyby. Po około 10 minutach gotowania dodajemy ziemniaki (i dynię). Zupę gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki i/lub koperkiem. Smaczna i sycąca zupa na chłodne dni. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ja zrobiłam kiedyś eksperyment z krupnikiem i dodałam kaszy gryczanej zamiast jęczmiennej - wyszło pycha! teraz zawsze tak gotuję ;)
OdpowiedzUsuńw takim razie też muszę tak spróbować! uwielbiam gryczaną! :)
Usuń