niedziela, 21 lipca 2013

Zapiekanka z soczewicą



Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy
1 duża cukinia
3 pomidory (może być więcej)
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 ziemniaki
oliwa
sól
pieprz
zioła prowansalskie
bułka tarta

Cukinię kroimy w plastry, solimy i odstawiamy, aby zmiękła i puściła sok, a następnie obtaczamy każdy plaster w bułce tartej.
Soczewicę gotujemy (nie do całkowitej miękkości). Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy pokrojone pomidory i zioła prowansalskie, dodajemy sól, pieprz i chwilę smażymy. Mieszamy z ugotowaną soczewicą.
Ziemniaki kroimy w plastry.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę cukinii, następnie soczewicę z pomidorami, a na wierzchu ziemniaki. Skrapiamy wszystko oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok. pół godziny (aż ziemniaki będą miękkie).
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Super. Akurat nie miałam, co zrobić z soczewicą, dzięki za podsunięcie pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak to ładnie wygląda na talerzu:)
    na pewno równie fajnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od wczoraj zastanawiam sie co by tutaj zrobic dobrego z olbrzymiego zapasu warzyw zakupionego na targu. Cos nowego....i prosze bardzo znalazlam!!!! Dziekuje za pomysl!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyprobowane i pochloniete w wersji na goraco na obiad i w wersji na zimno na kolacje. SUPER zapiekanka, przepyszna.
    Nastepnym razem lekko zmodyfikuje.
    Zaskakujace jest to ze po podniesieniu pokrywki unosi sie lekki zapach miesa.... nie-wegetarianinom na pewno by smakowalo.
    Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń