Składniki (na 6 porcji):
500 g kaszy pęczak
3 buraki
450 g brukselki
100 g orzechów (u mnie laskowe)
1 duża czerwona cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa
- Buraki (umyte, ale nieobrane) zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 1 h w 200 st.
- Kaszę gotujemy ok. 20 min. w osolonej wodzie, tak, aby wchłonęła cały płyn.
- Brukselkę gotujemy ok. 3 min. Następnie przestudzoną i pokrojoną smażymy na oliwie z orzechami, solą i pieprzem.
- Posiekaną cebulę smażymy na oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Upieczone buraki studzimy, obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
- Kaszę mieszamy z podsmażoną cebulą i czosnkiem.
Podajemy z surówką, np. miksem sałat z pokrojoną pomarańczą i sosem (4 łyżki oleju lnianego + łyżeczka musztardy + łyżeczka miodu + zioła prowansalskie).
Smacznego!
Witam, czy można się z Panią skontaktować w sprawie współpracy? Mój mail to dziewiatka999@gmail.com. Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJakie to kolorowe i na pewno megasmaczne :)
OdpowiedzUsuńChciałabym nominować Cię do nagrody Liebster Blog Award.
OdpowiedzUsuńNominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów jeszcze nie rozpropagowanych na tyle, na ile zasługują, czyli o mniejszej liczbie obserwatorów niżbyśmy chcieli, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.
Po więcej informacji zapraszam do siebie www.elf-w-kuchni.blogspot.com
WOOOOW! Jaka piękna! Moje nigdy takie nie wychodzą!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do akcji "Wegańska Wielkanoc" na Vegespocie: vegespot.pl/akcje/62/weganska-wielkanoc-2014. Akcja zaczyna się 18.Marca. Można dodawać przepisy archiwalne, ważne tylko aby były dobre na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuń